Ayurveda & Vastu Praxis

“U dalekoj, dalekoj daljini, nazire se stanovnika doma – Jastvo.” (Rik Veda 7.1.1)

Vastu je sveobuhvatna znanost, koja uključuje sve aspekte života. Osnovno načelo Vastua jest promatranje prostora kao živog bića. Prema tumačenju vedske Metafizike, prostor i Svijest se nalaze u veoma bliskom odnosu. Unutrašnji prostor našeg duha i vanjski prostor našeg poimanja odvojeni su samo putem fine granice Ega. U nekom dubljem poimanju, prostor i Svijest se medjusobno ne razlikuju. Prema tom poimanju, Vrijeme potiče Prostor na vibriranje, pri čemu u vanjskom prostoru nastaju oblici materije, a u unutrašnjem – slike Svijesti. Prostor, koji nas okružuje živi i svjestan je. On je ogledalo naše Svijesti i istovremeno slika čitavog Kosmosa. Mi se s Njim nalazimo u neprekidnoj komunikaciji i u stanju smo percipirati njegove energije i kvalitete. On je naš najbliži pratilac. U Vastuu se planetarni utjecaji vide u svakom aspektu u domu, u svakoj prostoriji, svakoj boji, materijalu, strani svijeta. Interpretiramo li kombinacije ovih utjecaja u konkretnom slučaju, dolazimo do spoznaje o sudbinskim tendencijama vlasnika. Korekturom Vastu – defekata odstranjujemo blokade u odgovarajućem životnom području, kako na manifestnoj materijalnoj razini, tako i na finim razinama Svijesti.

Mi se nalazimo u neprekidnoj korelaciji sa prostorom oko nas. Preciznim promatranjem prostora moguće je utvrditi kvalitete svih životnih područja stanovnika prostora, kao i postojeće probleme i bolesti. Istovremeno, u obrnutom smijeru gledano, napravimo li točnu ayurvedsku dijagnostiku osobe, možemo sa velikom preciznošću utvrditi deficite, tj. defekte u prostoru u kojem dotična osoba živi.

Sveobuhvatno liječenje odnosi se kako na liječenje svih nivoa naše existencije, tako i liječenje prostora u kojem živimo. Ovo liječenje provodi se na slijedeći način:

  • Korekturom na fizičkom nivou gradjevine (ugradjivanje dodatnih prozora, pregradnih zidova, pomijeranje namještaja, promjena funkcije prostorija i sl.)
  • Bojama
  • Yantrama
  • Akupunkturom prostora (deblokitanje Marma i Mahamarma-točaka i energetskih tokova u prostoru)
  • Biljnim preparatima
  • Mineralima (dragim kamenjem)
  • Mantrama

Ne treba zaboraviti da kvaliteta naših misli i djela bitno utječe na finoću vibracije prostora. Redovitom primjenom meditativnih tehnika, čistimo ne samo našu Svijest od blokada, već i prostor u kojemu meditiramo.

Vedska umjetnost gradnje i stanovanja u Novom Dobu

“Čovjek ne bi trebao živjeti ni jedan dan u kući koja nije napravljena po Vastu principima” (Astanga Samgraha of Vagbhata, Sutra Stana, Poglavlje 3, Vers 111 – 112)

Gradjevina napravljena prema Vastu principima može se usporediti sa kristalom, čiji energetski štit je toliko jak da je u stanju oduprijeti se svim vanjskim negativnim utjecajima. Slijedeći primjer to najbolje pokazuje:

U Listopadu 2003 godine, u Južnoj Kaliforniji proširio se katastrofalni požar, koji je uništio 3000km šume i 600 gradjevinskih objekata. Najintenzivniji požar razarao je u području San Diega. Njime je ovdje opustošeno 109000 hektara površine, čitavo jedno naselje sa 800 stambenih objekata, nestalo je u požaru. U Ramoni, jednom mjestu sa epicentrom požara u San Diegu, nalazi se 6 Vastu kuća. Niti jedna nije oštećena požarom.

“Kuća obitelji Cook nalazi se na jednom brdu. Kuća na sjevernoj strani od njihove, potpuno je uništena, kao i jedna kamena gradjevina 700 kvdratnih metara površine, koja se nalazila na zapadu. Raslinje koje se nalazilo izvan njihovog Vaastua (ograde,o.p.) nestalo je u plamenu, dok su ograda i kuća bili poštedjeni. plamen je iz neobjašnjivih razloga, zaobišao kuću.”(Izvještaj Bob Brown)

Četiri razine cjelovitog stanovanja po Vastuu

Vastu predstavlja jasan, znanstveni sustav, koji nudi mogućnost gradnje stanova i kuća, uskladjenih sa Zakonitostima prirode, te korekturu već postojećih gradjevina, primjenom jadnostavnih energetskih sredstava.

Fizička razina:
– zdravi materijali za gradnju
– zaštita od tehničkih zračenja

Energetska razina:
– zaštita od zemnih zračenja i vodenih tokova
– više životne energije

Karmička razina:
– jačanje pozitivnih planetarnih utjecaja u kući
– uskladjivanje kuće sa njenim  stanarima

Razina Svijesti:
– individualno uredjenje prostora
– spoznaja  i samospoznaja u ogledalu vlastitog stambenog prostora

Shri Yantra

Shri Yantra

Shri Yantra predstavlja najstariji kompleksni geometrijski simbol čovječanstva. Njena starost, prema američkom fizičaru Patricku Flanaganu, procijenjena je na više od 12000 godina. Dok se u Indiji tisućljećima primjenjuje uz meditaciju i pri religijskim ritualima, u posljednje vrijeme budi i interes znanstvenika raznih smjerova. Patrick Flanagan je označava kao  „King of Power Diagrams”, polazeći od postavke da  je njeno energetsko djelovanje u suptilnim razinama istovjetno sa djelovanjem 70 puta veće piramidalne konstrukcije. Shri Yantra veličine 3 cm ima veće energetsko djelovanje od dvometarske piramide. Njeno  izvanredno energetsko djelovanje ovisno je o egzaktnom geometrijskom prikazu.

Geometrija Shri Yantre, koja predstavlja ključ njenog djelovanja, upućuje na interesantne matematičke medjuovisnosti, koje govore o visokom stupnju razvitka staroindijske kulture na području praktične prirodne znanosti. Unutar Yantre se nalazi ne samo Zlatni rez, nego i paralele sa geometrijskom strukturom Vodikovog atoma, te odnosi linija njegove emisije.

Naše Yantre su, bez iznimke, štampane u vrijeme rijetkih astrološki izračunatih povoljnih trenutaka. Samo tako je osigurano da one u sebi sadrže isključivo pozitivne snage Planeta. Radi zaštite, Yantre su laminirane i označene originalnim pečatom.

Paracelsus - Ausbildungsvielfalt